7 april 2022

‘Fijn dat ik altijd voor hulp bij de MARVER kan aankloppen’

De 25-jarige Pim van Veldhuizen is wachtmeester bij het Targeting Center Borders, onderdeel van het LTC. Tijdens zijn wachtmeesteropleiding in 2019 werd hij lid van de MARVER. In een interview vertelt hij over zijn veelzijdige baan en verduidelijkt hij wat in zijn ogen de meerwaarde van onze vereniging is.

Wat is je functie?
Ik ben sinds juli 2020 wachtmeester bij het Targeting Center Borders, dat deel uitmaakt van het LTC. Bij het TCB krijgen wij de gegevens van alle mensen van buiten de EU, die via lucht, water of land naar Nederland reizen en die moeten worden gecontroleerd. Van luchtmaartmaatschappen uit niet-Schengenlanden ontvangen wij bijvoorbeeld de passagierslijsten van vluchten naar ons land. Deze halen we door de systemen en watchlisten van de intell-afdeling van de KMar, de politie, de IND en Europol. Passagiers kunnen op een watchlist staan, omdat hun naam al bekend is bij de autoriteiten. Het kan zijn dat iemand nog tien dagen celstraf open heeft staan of een boete nog niet heeft betaald. De vergaarde informatie sturen wij in de vorm van alerts aan de grensbrigade, waardoor die sneller en efficiënter kan werken. Dankzij onze alerts weten zij wie er op hen afkomt.

Welke aspecten van jouw werk spreken je het meest aan?
Ik vind het gaaf dat ik als wachtmeester veelvuldig contact heb met organisaties als de politie, de IND en Europol, waarmee het TCB nauw samenwerkt. Het is geen typische startersfunctie, omdat je hiervoor normaal gesproken grenservaring nodig hebt. Door goed mee te kijken met mijn ervaren collega’s heb ik al veel geleerd en ruime kennis opgedaan over de operatie. Mede daarom ben ik ontzettend blij met mijn eerste functie.

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
Ik heb in elk geval niet de ambitie om in het operationele gedeelte terecht te komen. Eerder zie ik mezelf ooit een communicatie- of voorlichtingsfunctie bij de KMar vervullen. Mijn ideaal zou zijn om bij de intell te werken, omdat je dan het dichtst zit op alle relevante informatie die binnenkomt.

Sinds wanneer ben je MARVER-lid?
Tijdens mijn wachtmeesteropleiding in 2019 besloot ik na een voorlichting van meerdere defensiebonden lid van de MARVER te worden. Zij verzorgde een presentatie met het meest duidelijke en eerlijke verhaal over wat de vereniging voor mij kon betekenen.

Had je ons al ooit nodig voor hulp?
Nee, gelukkig niet. Maar het is wel fijn om te weten dat ik altijd voor hulp en advies bij de MARVER kan aankloppen als ik vragen of problemen heb op het gebied van mijn werk en inkomen. Ook als ik bijvoorbeeld fysiek ergens last van zou krijgen en dit invloed zou hebben op mijn werk, dan kunnen goede adviezen van de MARVER belangrijk zijn voor mij.

Dit interview is gepubliceerd op de achterpagina van de op 2 april verschenen editie van ons ledenmagazine Interventie. De volledige uitgave kun je ook lezen via onze ledenapp. 

Meer over:
Vereniging