14 december 2022

'Ik kreeg snel antwoord op al mijn vragen'

Hemant Sewdajal is sinds 2010 reservist bij de KMar. Hij ging toen aan de slag als wachtmeester der eerste klasse op Schiphol. Zeven jaar terug werd hij MARVER-lid. In een interview vertelt hij over zijn loopbaan en zijn lidmaatschap van de MARVER.

Hoe werd je in 2010 reservist?
In een brief vroeg Defensie me of ik reservist wilde worden bij de KMar. Ik werd gevraagd op basis van mijn jarenlange werkervaring bij het Korps Rijkspolitie en de parketpolitie in Amsterdam en mijn werk als reservist bij de Landmacht en Luchtmacht. Zo maakte ik deel uit van de Groep Luchtmacht Reserve. Ik zei ja op het verzoek, omdat ik mijn opgedane ervaringen en skills goed kon inzetten bij de Kmar. Ik werd aangesteld als wachtmeester der eerste klasse. Na de nodige opleidingen en cursussen bij de KMar kon ik op Schiphol worden ingezet bij de politiedienst en de HRB. Inmiddels werk ik in deeltijd als marechaussee. Door de jaren ben ik trouwens diverse keren op uitzending geweest. Deze uitzendingen waren leerzaam. Ze maakten me steeds een ervaring rijker.

Hoe ziet je huidige loopbaan eruit?

Als marechaussee voer ik grenspolitietaken en politiediensten uit. In dit werk heb ik het erg naar mijn zin. Defensie vind ik een prima organisatie om voor te werken. Buiten deze werkzaamheden werk ik primair bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie. Daar houd ik me bezig met het vervoer van arrestanten, veelal asielzoekers die moeten worden uitgezet. Uiteindelijk worden zij overgedragen aan de KMar. Daarnaast ben ik reservist bij de politie. Als surveillant maak ik deel uit van het basisteam Utrecht Centrum.

Wanneer werd je MARVER-lid?
Na een prettig contact met de vereniging tijdens een reünie van de KMar in Apeldoorn werd ik zeven jaar geleden MARVER-lid.

Had je onze hulp al eens nodig?
Vorig jaar legde ik als lid enkele belangrijke vragen bij de MARVER neer over mijn rechtspositie als reservist. Op al mijn vragen heb ik toen snelle en goede antwoorden gekregen van de MARVER. Dit vond en vind ik echt geweldig. In elk geval hoop ik met al mijn kennis en ervaring nog lang van meerwaarde te kunnen zijn bij de KMar.

Dit interview is gepubliceerd op de achterpagina van de decemberuitgave van ons ledenmagazine Interventie, die is verschenen op 10 december. De volledige uitgave kun je ook lezen via onze website of onze ledenapp. 

Meer over:
Vereniging