Belastingadvies
Blijf je het lastig vinden om zelf je (online) belastingaangifte te doen, weet je niet of je met je huidige inkomen in aanmerking komt voor zorg- of huurslag of kun je wel wat hulp gebruiken bij een speciale aangifte? Wees je er dan van bewust dat jij als MARVER-lid ook in 2025 gebruik kunt maken van onze gratis belastingservice. Onze belastingdeskundigen kunnen jou niet alleen helpen met alle bovengenoemde belastingzaken, maar bijvoorbeeld ook met jouw voorlopige aanslagen en toeslagen.
Heb jij hulp nodig bij je belastingaangifte?
Heb je straks hulp nodig bij jouw belastingaangifte? Maak dan in februari een afspraak met onze belastingservice via www.afspraakmakenfnv.nl. Eén van de op vrijwillige basis werkende belastingdeskundigen van de FNV kan jou dan de helpende hand bieden bij deze aangifte. Zoek een invullocatie bij jou in de buurt en klik op het blauwe icoon ‘afspraak maken’. Bij een telefonische afspraak is het belangrijk om duidelijk te maken dat je MARVER-lid bent en dus recht hebt op gratis belastinghulp. Houd jouw lidnummer bij de hand, want de kans is aanwezig dat hier ter controle naar wordt gevraagd. Verder is het belangrijk om te weten dat onze belastingservice jouw aangifte alleen kan verzorgen als je beschikt over een machtigingscode (inkomstenbelasting en toeslagen) over het desbetreffende aangiftejaar.
Moet jij een speciale aangifte doen?
Moet jij een speciale aangifte doen die afwijkt van een standaardaangifte, is er sprake van een voorlopige aanslag in verband met de aankoop van een huis, een verandering in jouw inkomen, een overlijden, het wijzigen van je hypotheek, óf loop je tegen andere belastingproblemen aan? Dan kun je via e-mail of telefoon (06-53526079/085-9023967) aankloppen bij de MARVER-commissie Belasting.
Woon of werk jij in het buitenland?
Ook als je in het buitenland woont of werkt, kun je op de hulp van onze belastingservice rekenen. Wij benaderen je uit eigen beweging voor het maken van een afspraak als je e-mailadres bij ons bekend is. Woon of werk je buiten onze landsgrenzen, heb je hulp nodig bij jouw belastingaangifte, maar hebben wij je nog niet benaderd? Stuur dan vanuit De West of een andere buitenlandse locatie een mailtje naar: belastingservice@marver.nl. Wees je er verder van bewust dat het belastingtarief over je AOW en je eventuele inkomsten in bijvoorbeeld Duitsland wordt vastgesteld op basis van het zogeheten wereldinkomen. Wij kunnen je alvast geruststellen: dit betekent niet dat je dubbel belasting betaalt!
Heb jij al een machtigingscode?
Onze belastingservice kan je alleen helpen als je de machtigingscode hebt, die je ontving van de Belastingdienst/DigiD. Komend jaar is deze machtigingscode trouwens ook beschikbaar voor het buitenland. Heb je deze code begin februari 2025 (nog) niet? Vraag deze dan aan via de Belastingdienst/DigiD.
* Via deze link kun je een machtigingscode inkomstenbelasting en/of toeslagen aanvragen voor jezelf en je partner.
Let op! Bij het aanvragen van een machtiging kun je wellicht direct kiezen voor de FNV. Je krijgt dan geen code, maar kunt doorgeven dat de machtiging is geactiveerd.
Zo steekt de inlogprocedure van DigiD in elkaar!
Bij het inloggen via DigiD moet je gebruik maken van de DigiD-app of SMS-controle. Woon of werk je in het buitenland? Dan kun je dus ook een machtigingscode aanvragen en is het handiger om de sms-code te gebruiken.
TEKST & UITLEG over terugbetaling Kindgebonden Budget 2022 & 2023
De afgelopen weken klopten leden bij ons aan van wie de Belastingdienst hun aangiften over 2022 en 2023 nog niet definitief heeft vastgesteld. Over deze jaren ontvingen zij een definitieve berekening van het Kindgebonden Budget. De basis hiervoor vormt de aanslag inkomstenbelasting over het desbetreffende jaar, maar deze is om diverse redenen nog niet definitief. Hierdoor moeten leden soms teveel Kindgebonden Budget terugbetalen.
Lees in dit artikel of dit zomaar kan en of je hiertegen bezwaar kunt maken.
Wat gebeurt er met de toeslagen als iemand overlijdt?
Vaak krijgen wij als MARVER de vraag wat er met de diverse toeslagen gebeurt als er iemand is overleden. Als bijvoorbeeld jouw partner overlijdt, dan zet de Dienst Toeslagen zijn of haar toeslagen stop. Binnen vijf weken na dit overlijden ontvang je hiervan als nabestaande bericht. Ook over de verdere afhandeling van de toeslagen krijg je bericht van de Dienst Toeslagen. Het kan gebeuren dat een toeslag ten onrechte nog wordt uitbetaald op naam van de overledene. De uitbetaling heeft dan de stopzetting van de toeslag gekruist. Binnen een aantal weken wordt je als nabestaande gevraagd om dit bedrag terug te betalen.
Lees in dit artikel meer over wat er met de toeslagen gebeurt als iemand overlijdt.