MARVER-lid ontvangt forse schadevergoeding
Met een schadevergoeding van ruim 13.000 dollar stelde Defensie onlangs een MARVER-lid alsnog schadeloos voor de schade die hij leed als gevolg van de ontbinding van zijn particuliere huurovereenkomst op Sint Maarten. Nadat Defensie zijn verzoek tot schadevergoeding afwees, maakte de MARVER succesvol bezwaar tegen deze beslissing.
Een voor zijn functie op Sint Maarten verblijvend lid had de wens om te vertrekken uit de bestaande Rijkshuisvesting en om in een eigen accommodatie te gaan wonen. Met deze wens klopte hij aan bij het Nationaal Support Element (NSE), het onderdeel van het Dienstencentrum Internationale Ondersteuning Defensie (DCIOD) dat op Sint Maarten onder andere verantwoordelijk is voor de slaaplocaties van defensiemedewerkers en helpt bij het vinden van een eigen accommodatie.
Onjuiste informatie
Aan de hand van door het NSE verstrekte informatie ging het MARVER-lid een huurovereenkomst aan met een particuliere verhuurder. Twee dagen na de ondertekening hiervan bekende een NSE-medewerker dat hij ons lid onjuist had geïnformeerd en dat de marechaussee in tegenstelling tot eerdere beweringen geen recht had op bepaalde voordelen. Hierdoor heeft ons lid besloten de huurovereenkomst te annuleren.
Drie maanden huur
Wegens de annulering van deze overeenkomst eiste de verhuurder drie maanden huur van de bij de MARVER aangesloten marechaussee. Nadat hij een bedrag van ruim 13.000 dollar aan de verhuurder had betaald, verzocht ons lid Defensie om dit bedrag als schadevergoeding aan hem over te maken. Defensie wees dit verzoek echter af.
In bezwaar
Tegen deze afwijzing maakten wij bezwaar. Hierbij voerden wij aan dat de makelaar van de verhuurder én een majoor van het DCIOD schriftelijk erkenden dat de NSE-medewerker onjuiste informatie had verstrekt. Ook benadrukten wij dat het NSE als defensieonderdeel op de hoogte moet zijn van onder meer het Verplaatsingsbesluit Defensie en het Voorzieningenstelsel Buitenland Defensiepersoneel en dus moet weten op welke toelagen een militair ter plaatse recht heeft. Als het NSE de juiste informatie had verstrekt, dan had ons lid de huurovereenkomst niet ondertekend. Naar onze mening schond het NSE, en daarmee Defensie, haar zorgplicht ten opzichte van hem. Na onze bezwaarprocedure erkende de werkgever uiteindelijk dat zij had verzaakt in deze zorgplicht en daarom werd de marechaussee alsnog schadeloos gesteld.