31 oktober 2016

Gezonde nachtdienst! Zomerse nasi

Nasi is een ideaal gerecht wanneer je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel wilt hebben. Het basisingrediënt van nasi is natuurlijk rijst. Het liefst een dag van tevoren gekookt en afgekoeld, dan bakt de rijst gemakkelijker. Daarnaast veel lekkere verse groenten, vlees of kip en pittige specerijen.

Zilvervliesrijst is de volkoren versie van rijst en daarmee de gezondste variant. Door het vliesje om de rijstkorrel bevat het niet alleen meer vitamines en mineralen, maar is het ook een bron van vezels – in tegenstelling tot witte rijst.

Darmwerking
Daardoor vult zilvervliesrijst beter en heb je minder snel weer trek na het eten. Bovendien zorgen vezels voor een goede darmwerking en hebben ze positieve effecten ten aanzien van hart- en vaatziekten en diabetes.

Mix & match
We zijn gewend aan de pittige variant van nasi, maar door de gebruikte groenten te variëren kun je steeds nieuwe smaken laten ontstaan. Probeer bijvoorbeeld eens nasi met bleekselderij en prei. Of een zoete variant met mango en kip. Of nasi met vis of garnalen.

Ingrediënten (4 personen)
scheut olie
300-400 g kipfilet, in reepjes gesneden
1 ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, uitgeperst
1 tl komijnpoeder
1 tl kerriepoeder
snufje cayennepeper en/of een lepeltje sambal
½ tl korianderpoeder
1 flinke wortel, in kleine blokjes gesneden
150 g sperziebonen, in stukjes en iets voorgegaard
150 g diepvrieserwten
125 g taugé
500 g gekookte zilvervliesrijst, bij voorkeur afgekoeld
2 el Japanse sojasaus
2 el zoete ketjap
½ krop ijsbergsla, ragfijn gesneden

Zo maak je het klaar
Verhit de olie in een wokpan en bak de kipfilet met de ui, knoflook, specerijen en wortel rondom bruin.
Voeg de sperziebonen toe en laat nog even 5 minuten al omscheppend zachtjes bakken en garen.
Bak intussen de eieren.
Voeg de diepvrieserwten, taugé en rijst toe, bak even een aantal minuten op hoog vuur en schep regelmatig om.
Schenk de sojasaus en ketjap toe roer even kort door, breng eventueel nog extra op smaak met wat peper en een klein snufje zout.
Meng tenslotte de ijsbergsla door de nasi en serveer direct.

Voor erbij

  • Gebakken eitjes
  • Komkommersalade;
  • een komkommer in dunne plakjes gesneden, aangemaakt met een scheutje azijn, snufje kerriepoeder, schepje honing, peper en zout (je kunt dit mengsel ook even kort koken dan krijg je een à la minute tafelzuur)
  • Schaaltje ongezouten pinda’s gemengd met kokosrasp om over de nasi te strooien

Tip Midnightsnack
Kluts in een kom twee eieren los en voeg een restje van de nasi toe. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan, giet het eimengsel in de pan en bak de nasi-omelet aan beide kanten goudbruin en gaar. Vouw de omelet dubbel en laat hem goed afkoelen voor je de omelet in je broodtrommel doet. Extra lekker met schijfjes komkommer!

Meer over:
GVW
BVJ